• MAKS

          • V tomto školskom roku sa naši aktívni žiaci zapojili do matematickej súťaže MAKS, ktorú zabezpečuje organizácia Talentída. . Vo dvojiciach alebo individuálne počas celého školského roka riešia online matematické logické príklady s využitím rôznych vzorcov a poučiek. Súťažiacim prídu úlohy rozdelené do ôsmich kôl. Úlohy sú zamerané hlavne na rozvoj logiky, sú oživením a spríjemnením denného popoludnia. Súťaž MAKS prilákala týchto našich šikovných žiakov:

            H. Mišovičová/N. Vdovjaková – 5.roč.; M. Tomašik/M. Pelzl – 6.roč.

            M. Smerigová/N. Pavlenová ; N. Nemcová/A. Poláčiková; Pavlíková M.  – 7.roč.;

            A. Piňáková; P. M. Petrusová/S. Pisklová; S. Fratrič/P. Richter – 8.roč

            Deťom prajeme, aby sa im podarilo  vyriešiť úspešne  čo najviac úloh a aj takto nech objavujú a rozvíjajú svoje nadanie.

                                                                                                                                       Mgr. Katarína Šimičáková

          • Záložka do knihy spája školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže spolu s  Knižnicou Jiřího Mahena v Brne vyhlásili  pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc 2023 už 14. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá, ktorého súčasťou sú už tradične i žiaci našej školy. Do   projektu sa     prihlásilo 1 180 škôl s celkovým počtom 134 008 žiakov. Tento rok sa našou partnerskou školou stala ZŠ v Leviciach.

            Naši žiaci pod vedením pani učiteliek vyrobili naozaj krásne nápadité záložky pre svojich rovesníkov z partnerskej školy, do balíčka pripojili aj ručne písaný list a drobné darčeky. Tohtoročnou témou záložiek bol inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. I levické deti nám poslali balík plný pekných záložiek, potešil nás aj milý list.

            Niektoré zo záložiek leopoldovských i levických žiakov  si môžete pozrieť v našej galérii.

                                                                                                                                             Mgr. Gabriela Zacharová

          • Veda a technika hravou formou

          • V posledných rokoch sa čoraz viac kladie dôraz na to, aby sme dosahovali vedecký pokrok, na to, aby sme túto métu dosiahli, potrebujeme, aby čoraz viac ľudí študovalo neľahkú cestu vedy a techniky. Ako motiváciu do ďalšieho štúdia deviataci v sprievode p. uč. Macáška, p. uč. Brešťanskej a p. asistentky Zelenayovej vyrazili do Vedeckého centra Aurelium v Bratislave.

            V zážitkovom centre sme mali možnosť sledovať pútavú laserovú show, vypočuť si populárnu pieseň v podaní Teslovej cievky, viesť pútavú debatu s Aurelom Stodolom v prostredí virtuálnej reality či objaviť zákutia matematiky, prírodných vied a techniky. Deviataci odišli zo zážitkového centra plní dojmov a zážitkov.

                                                                                                                                                         Mgr. Lukáš Macášek

          • Cesta do mikrosveta

          • Pochopiť zložité pojmy z oblasti mikrobiológie a virológie môže byť niekedy náročné. Šiestaci sa však s týmto dokázali vysporiadať jednoducho. Absolvovali totiž miniprojekt Cesta do mikrosveta, ktorý sa zameriava práve na túto oblasť. Ich práca pozostávala z dvoch častí – projektovej a modelovej.

            V prvej časti mali za úlohu spracovať vybrané bakteriálne a vírusové ochorenie do projektu, v druhej časti museli výtvarne stvárniť model daného vírusu alebo baktérie. S potešením možno skonštatovať, že i tento rok naši žiaci pripravili zaujímavé a pútavé práce a skvele prepracované modely.

            Mgr. Lukáš Macášek

            gestor projektu

          • DETSKÝ ČIN ROKA 2023

          • Tento rok prebieha už 23. ročník projektu Detský čin roka pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. I žiaci našej školy sa každoročne zapájajú do tohto jedinečného a originálneho projektu, ktorého cieľom je motivovať malých aj veľkých konať dobré skutky. V rámci hodín slovenského jazyka spoločne čítajú skutočné príbehy, vďaka ktorým majú možnosť pochopiť, že pomoc a spolupatričnosť môže mať rôzne podoby.      

            Každé dieťa má právo vybrať a oceniť  v jednotlivých kategóriách ten príbeh, ktorý ho najviac chytil za srdce. Svoj hlas odovzdá v online hlasovaní, čím sa stane  jedným z členov Detskej poroty, a tak spolurozhoduje o tom, ktorých osem skutkov získa ocenenie Detský čin roka 2023 v nasledovných  kategóriách:

            1. Záchrana ľudského života
            2. Pomoc v rodine
            3. Pomoc rovesníkom
            4. Pomoc ľuďom
            5. Pomoc prírode
            6. Dobrý nápad
            7. Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký Čin
            8. Dobrý čin na nete

                                                                                                                                                Mgr. Gabriela Zacharová

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • 15. novembra 2023 sa v CVČ Dúha konalo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Našu školu reprezentovala víťazka školského kola Viktória Gabrhelová (IX. A), ktorá sa v okresnom kole umiestnila na 4. mieste.

            Víťazi školského kola:

            I. miesto – Viktória Gabrhelová (IX. A)

            II. miesto – Natália Bajzíková (VIII. A)

            III. miesto – Kristína Mičková (IX. B)

            Viktórii ďakujeme za reprezentáciu našej školy v okresnom kole. 

                                                                                                                                                    Mgr. Mária Sviteková

          • Bábkové divadlo - V., VI. ročník

          • V dňoch 8. a 9. novembra sa žiaci V. a VI. ročníka vybrali na literárnu exkurziu do Nitry. Cieľom ich cesty bolo bábkové predstavenie Dlhý, Široký a Bystrozraký v Starom divadle Karola Spišáka. Rozprávka pripomenula žiakom, o čom je priateľstvo súdržnosť a láska. Žiaci sa bližšie oboznámili s bábkovým divadlom, všímali si nielen bábky, ale aj krásne vytvorenú farebnú scénu. 

                                                                                                                                                      Mgr. Mária Sviteková

          • Internet dobrý alebo zlý

          • Dňa 22. 11. 2023 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili projektového vyučovanie Internet dobrý alebo zlý. Na hodine informatiky žiaci prezentovali práce zamerané na témy internetovej kriminality ako napríklad Phishing, Pharming, Hoaxy, ale venovali sa aj téme kyberšikany.

            Hodina angličtiny bola venovaná pozitívnym stránkam internetu, spoločne sme diskutovali o rozličných stránkach, ktoré žiaci používajú pri učení sa, tvorení plagátov, úprave fotografií či videí a pod. Neskôr žiaci tvorili pomocou online nástroja vlastný komiks v anglickom jazyku.

                                                                                                                                                      Mgr. Simona Čelková

          • Imatrikulácia

          • 9. novembra sa na našej škole uskutočnila Imatrikulácia prvákov. Žiaci 1. ročníka boli "pasovaní" štvrtákmi za riadnych žiakov našej školy. Štvrtáci si pre prváčikov pripravili aj zaujímavé úlohy, aby zistili, čo sa už od septembra naučili. Slávnosť sa ukončila slávnostným sľubom prvákov. Ďakujeme rodičom, že nás potešili svojou prítomnosťou a podporou.

                                                                                                                                                       Mgr. Miriam Beláková